top of page

Uhudin taistelu

Muhammed joutui pakenemaan henkensä edestä ja hänen armeijansa lyötiin perinpohjaisesti

Badrin taistelun jälkeen mekkalaiset janosivat kostoa. He kokosivat armeijan ja marssivat Medinaan, missä he leiriytyivät kaupungin ulkopuolelle odottamaan Muhammedia.

 

Muhammed halusi odottaa kunnes he hyökkäisivät kaupunkia vastaan, jolloin puolustus olisi helpompaa, mutta monet hänen kärsimättömistä sotilaistaan tunsivat itsensä voittamattomiksi ja he halusivat marssia vihollista vastaan. Lopulta Muhammed myöntyi ja hän lähti kaupungista kohdatakseen mekkalaiset paikassa nimeltä Uhud.

 

Taistelu sujui aluksi hyvin muslimien kannalta, jotka taistelivat nyt fanaattisella kiihkolla uskoen, että kuolema olisi suora tie Paratiisiin. Mekkalaiset menettivät yhteyden leiriinsä, jossa olivat heidän varusteensa ja arvotavaransa.

 

Muhammed oli asettanut osaston jousiampujia varmistamaan selustaansa. Nähdessään, että mekkalaiset eivät enää päässeet leiriinsä, nämä jousimiehet ryntäsivät sinne päästäkseen ensimmäisinä käsiksi sotasaaliiseen. Tämä jätti Muhammedin selustan suojattomaksi ja Mekan ratsuväki hyökkäsi tuhoten Muhammedin puolustuksen.

 

Muhammed joutui pakenemaan henkensä edestä ja hänen armeijansa lyötiin perinpohjaisesti. Hänen onnekseen mekkalaiset eivät käyttäneet tilaisuutta hyväkseen. He oli tulleet puolustamaan heimonsa kunniaa ja sen he olivat jo saavuttaneet.

 

Kuten useimmilla ihmisyhteisöillä, jotka turvautuvat väkivaltaan, mekkalaisillakin oli tavoite. Kun he saavuttivat tämän tavoitteen, he laskivat aseensa ja jatkoivat elämäänsä.

 

Monille muslimeille Uhudin tappio oli karu paluu todellisuuteen. He olivat uskoneet, että Allah olisi heidän takanaan ja että he olisivat siten voittamattomia. Muhammed, ovelampana kuin koskaan, käänsi tappion voitokseen.

 

Hän selitti muslimeille, että Allah oli koetellut heitä. Jos hän antaisi heille vain helppoja voittoja, Allah ei saisi koskaan tietää, ketkä olisivat hänelle uskollisia. Muslimeiden oli tärkeä oppia, että he taistelivat ensisijassa Allahin kunniaksi sekä islamin levittämiseksi.

 

Sotasaalis oli vain toissijainen etu. Keskittyminen tämän maailman nautintoihin oli aiheuttanut heidän tappionsa ja Allah oli heihin tyytymätön.

 

Koraani sanoo:

 

3:140 jos teitä kohtasi isku, niin on yhtä ankara isku kohdannut (uskottomia) ihmisiä tätä ennen . Me annamme ihmisten kesken päivien vaihdella, jotta Jumala tulisi tuntemaan ne, jotka uskovat, ja voisi hankkia itselleen todistajia teidän keskuudestanne - väärintekijöitä ei Jumala rakasta

 

3;142 Vai luuletteko, että saatte astua Paratiisiin, ennenkuin Jumala tuntee ne teistä, jotka olivat taisteluvalmiit, ja ennenkuin Hän tuntee ne, jotka ovat kestäviä?

Yksi tärkeimmistä asioista voiton saavuttamiseksi on pitää yllä joukkojen hyvää moraalia. Kun menestys on jatkuvaa, on moraalin ylläpito helppoa, mutta tappioputki voi saada sotilaat menettämään toivonsa ja taistelutahtonsa.

 

Muhammed osoitti jälleen nerokkuuttaan antamalla sotilailleen jumalallisen syyn taistella huolimatta siitä oliko tuloksena voitto tai tappio. Älkää taistelko vain voiton vuoksi, hän sanoi, Allah arvostelee teitä sitoutumisenne mukaan ja hän palkitsee teidät Paratiisilla.

 

Tämä on seuraava jihadin sääntö, joka varmistaa sen, että muslimit säilyttävät korkean taistelumoraalin, vaikka he olisivat toivottomassa tilanteessa.

 

Jihadin säännöt:

 

7) Älä koskaan anna periksi, älä edes silloin, kun olet jo lyöty.

 

Uhudin taistelun jälkeen Muhammed lähetti jälleen salamurhaajan tappamaan erään ryhmän johtajan, joka oli vastustanut häntä. Muhammedin siunauksella hänen miehensä tekeytyivät miehen ystäviksi käyttäen tämän luottamusta hyväkseen ja päästäkseen tarpeeksi lähelle tappaakseen hänet. Muhammed käytti usein tällaista hämäysoperaatiota surmatakseen poliittiset vastustajansa.

 

Sira kertoo:

 

I681 Eräs Ghatafansin mies lähestyi Muhammedia sanoen, että hän oli muslimi, vaikka hänen väkensä ei tiennyt sitä. Muhammed sanoi hänelle: "Mene ja levitä epäluottamusta vihollisesi keskuuteen. Sota on petosta."

Bukharin hadith sanoo:

 

B4, 52, 268 "Sota on petosta".

 

Muhammed oli psykologian mestari ja käytti usein petosta voittaakseen vihollisensa. Hän myös kehoitti seuraajiaan tekemään samoin.

bottom of page