top of page

Islam perustetaan

Muhammed alkaa nähdä näkyjä, joissa hänen luonaan vierailee enkeli Gabriel

​Neljänkymmenen vuoden iässä Muhammed vetäytyi toisinaan kuukaudeksi hiljaisuuteen rukoillakseen ja harjoittaakseen Quraish-heimon uskonnollisia tapoja. Hän alkoi nähdä näkyjä, joissa hänen luonaan vieraili enkeli Gabriel. Hän väitti Gabrielin näyttävän hänelle kirjoituksia ja käskevän hänen lukea niitä ääneen ja opettaa niitä seuraajilleen.

 

Myöhemmin hänen seuraajansa kirjoittivat nämä näyt muistiin ja niistä syntyi kirja, jonka tunnemme tänään Koraanina. Hänen vaimonsa Khadija tuki häntä ja hänestä tuli ensimmäinen, joka kääntyi islamiin, joka tarkoittaa arabiaksi "alistumista".

 

Pian myös Muhammedin adoptoitu poika ja muut perheenjäsenet seurasivat Khadijan esimerkkiä. Lopulta käännynnäisiä tuli myös perheen ulkopuolelta. Kun Muhammed sai lisää seuraajia, hänen itseluottamuksensa parani ja hän alkoi kohta saarnata uutta uskontoa varsin avoimesti.

 

Aluksi tästä ei seurannut ongelmia. Quraish oli hyvin suvaitsevainen eri uskontoja kohtaan, niistähän se sai elantonsa. Heille lisää uskontoa merkitsi lisää rahaa. Jos Muhammedin uusi uskonto toi lisää uskonnonharjoittajia, se olisi ainoastaan hyvä asia.

 

Asiat alkoivat kuitenkin pian mennä solmuun, kun Muhammedin opetuksien sävy alkoi muuttua yhä suvaitsemattomammaksi. Muhammed alkoi opettaa, että hänen uskontonsa oli ainoa oikea, mikä sinänsä oli hyväksyttävää, mutta hän opetti myös, että kaikki muut uskonnot olivat väärin, mikä ei ollut hyvä asia. Hän pilkkasi muita uskontoja ja niiden jumalia.

 

Quraishin kannalta vielä pahempaa oli Muhammedin väite, että koska heidän esi-isänsä eivät olleet muslimeja, nämä palaisivat helvetissä. Quraisheille esi-isät olivat pyhiä ja tällaista ei voitu suvaita. He pyysivät Muhammedia lopettamaan tällaisen puheen ja palaamaan oman uskontonsa saarnaamiseen ja lopettamaan heidän uskontonsa solvaamisen.

 

Kun Muhammed kieltäytyi, Quraishit halusivat tappaa hänet. Heidän epäonnekseen Muhammed oli yhä vaikutusvaltaisen setänsä Abu Talibin suojeluksessa. Quraishit tarjosivat Abu Talibille palkkiota, jotta hän olisi luovuttanut heille Muhammedin tappaakseen hänet, mutta heidän pyyntöönsä ei suostuttu.

 

Muhammed oli selvästi karismaattinen saarnaaja, joka vähitellen sai yhä enemmän seuraajia, ja tämä aiheutti yhä enemmän erimielisyyksiä yhteisössä. Oli suukopua ja riitelyä. Mekka oli pieni kaupunki, jossa kaikki tiesivät toistensa asiat.

 

Ennen niin sopuisa ja menestyvä yhteisö oli nyt pahasti jakaantunut kahtia quraisheihin ja uusiin käännynnäisiin, joita kutsuttiin muslimeiksi, joka tarkoittaa "niitä, jotka ovat alistuneet."

 

Jotkut heikommassa asemassa olevat muslimit, erityisesti islamiin kääntyneet orjat, saivat osakseen varsin huonoa kohtelua quraisheilta. Muhammedin setä saattoi kuitenkin suojella heitä niin, ettei heille koitunut mitään vakavampaa. Jotkut Mekan käännynnäiset olivat yhteisön vaikutusvaltaisimpia jäseniä, ja vähitellen quraisheille kävi vaikeaksi vahingoittaa Muhammedia.

 

Vaikka Muhammed oli kutsunut heitä typeryksiksi, loukannut heidän jumaliaan ja väittänyt heidän esi-isiensä palavan helvetissä, he eivät pystyneet pysäyttämään häntä.

 

Quraishit yrittivät neuvotella Muhammedin kanssa ja ehdottivat jopa sopimusta. He tarjosivat hänelle rahaa ja peräti heimon päällikkyyttä, jos hän vain lopettaisi saarnaamisensa. Muhammed kieltäytyi väittäen, että hän oli Allahin lähettiläs, eikä hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa saarnaamista.

Ennen kuin menemme syvemmälle islamiin, haluan antaa lyhyen katsauksen kristinuskosta. Pidit siitä tai et, jos olet kasvanut "Länsimaissa", sinun etiikkasi, ymmärryksesi oikeasta ja väärästä, perustuvat kristillisiin opetuksiin, kuten myös yhteiskuntasi laatimat lait.

 

Ihmisillä, jotka ovat kasvaneet erilaisessa kulttuuriympäristössä, voi olla erilainen näkemys siitä mikä on oikein tai väärin. Voimme ottaa esimerkiksi vaikkapa viikingit: se mikä viikingin mielestä olisi ollut "oikea teko", saattaisi nykyisessä Tanskassa olla "äärimmäisen antisosiaalista" käytöstä.

 

Islamissa on eettiset säännöt. Selittääkseni niitä, aion välillä verrata niitä kristilliseen etiikkaan, ei sen vuoksi, että haluaisin mainostaa kristinuskoa, vaan siksi, että useimmat länsimaalaiset (joihin itsekin lukeudun) ymmärtävät kristillistä etiikkaa paremmin kuin vaikkapa buddhismia tai hinduismia. 

 

Kristillinen (ja juutalainen) etiikka perustuu kymmeneen käskyyn, jotka me kaikki tunnemme. Älä varasta, petä, valehtele, tapa, kadehdi, jne. Nämä voidaan tiivistää "kultaiseksi säännöksi", joka kuuluu: 

 

 

"Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille"

 

 

Kultaisesta säännöstä johdetaan muut periaatteet, kuten sananvapaus, laillisuus, yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, jne., jotka ovat länsimaiden lakien ja tapojen perusta. Kun on kasvanut yhteiskunnassa, joka perustuu kultaiselle säännölle, voi alkaa kuvitella sen olevan universaali, eikä vähimmässäkään määrin radikaali, idea. Muistakaa kuitenkin, että mies, joka kehitti tämän idean 2000 vuotta sitten, naulattiin puuhun sen takia.

 

Siitä huolimatta idea sai jalansijaa ja alkoi levitä. Muhammedin syntymän aikoihin kristinusko oli pääasiallinen uskonto melkein koko Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa.

 

Kultainen sääntö ja kymmenen käskyä EIVÄT kuitenkaan ole kaikkien uskontojen ja yhteiskuntien perusta. Kuten tulet pian huomaamaan, ne eivät missään nimessä ole islamin perusta.

 

Vaikeus islamin selittämisessä on se, että se on ikään kuin valtava palapeli. Voin näyttää sinulle yhden palan ja kertoa sinulle, että se on vaikkapa tiikerin nenänpää. Se ei kuitenkaan näytä tiikerin nenänpäältä ennen kuin näet kaikki palat, jotka ovat sen ympärillä.

 

Jotkut asiat, joista kirjoitan, voivat vaikuttaa oudoilta tai jopa naurettavilta länsimaassa kasvaneen ja kristillisen etiikan omaksuneen mielestä, mutta ole kärsivällinen. Kun olet lukenut tämän kirjan loppuun, voit toivottavasti nähdä miten palat sopivat kokonaisuuteen.

bottom of page