top of page

Muhammed

570-632

Muhammedin tarina

Muhammed syntyi vuonna 570 jKr. Mekka-nimisessä kaupungissa nykyisessä Saudi-Arabiassa. Arabia ei siihen aikaan ollut valtio, vaan monenlaisten heimojen asuttama alue. Se oli silloin, kuten nykyäänkin, kuuma, kuiva ja vihamielinen ympäristö, missä ihmiset selviytyivät paimentamalla lampaita ja vuohia ja kasvattamalla taateleita pohjoisessa. Verikostot eivät olleet harvinaisia, ja ne ratkaistiin yleensä periaatteella silmä silmästä ja hammas hampaasta. Joskus surmasta maksettiin veriraha.

Mekka oli pyhä kaupunki ja monien erilaisten uskontojen uskonnollinen keskus. Siellä oli rakennus, jota kutsuttiin Kaabaksi, missä sijaitsi pyhä kivi, jonka uskottiin olleen meteoriitti. Siellä oli myös kaivo, jonka vettä pidettiin pyhänä ja jolla uskottiin olevan lääkitseviä ominaisuuksia.

Heimot saapuivat kaikkialta Arabiasta Mekkaan palvomaan omia jumaliaan. Siellä asui myös joitakin kristittyjä ja juutalaisia - Mekka oli hyvin monikulttuurinen kaupunki. Muhammed kuului Mekkalaiseen aatelissukuun, joka tunnettiin Quraish-heimona, ja hänen klaaninsa tunnettiin nimellä Hashim.

Uskotaan, että Quraishin ylijumala oli Allah, Kuujumala (josta syystä jokaisen moskeijan katolla on kuunsirppi), vaikka monia muitakin jumalia palvottiin. Koska Mekka oli pyhä paikka, siellä taisteleminen oli kiellettyä ja erimielisyydet piti ratkoa kaupungin ulkopuolella.

Muhammedin isä kuoli jo ennen hänen syntymäänsä ja hänen äitinsä kuoli, kun hän oli viisivuotias. Sen jälkeen hänen isoisänsä kasvatti häntä, kunnes tämäkin kuoli, jolloin hänen setänsä Abu Talib otti hänet huostaansa. Abu Talib oli vaikutusvaltainen mies Quraish-heimossa. Hän vaikuttaa olleen ystävällinen hahmo, joka eläessään suojeli Muhammedia ja kohteli häntä hyvin.

Quraishin pääasiallinen elinkeino oli uskonto, jonka lisäksi he ansaitsivat myös kaupankäynnillä. Aikuistuttuaan Muhammed työskenteli rikkaalle leskelle Khadijalle, joka teki kauppaa Syyriaan. Muhammed hallinnoi karavaaneja ja teki kauppasopimuksia syyrialaisten kanssa. Siihen aikaan Syyria oli kristitty maa ja huomattavasti Arabiaa edistyksellisempi ja kansainvälisempi.

Itse asiassa Syyria oli edistyksellisempi ja kansainvälisempi kuin suurin osa Eurooppaa. Arabialaiset lainasivat kirjoitusmerkkinsä Syyrian kristityiltä, mutta käyttivät kirjoitusta vain kaupankäynnin asiakirjoissa. Arabiankielisiä kirjoja ei ollut.

Uskonnolliset perinteet välittyivät suullisina kertomuksina ja kristityt ja juutalaiset tunnettiin kirjan kansoina, koska heillä oli uskonnollisia kirjoituksia. Muhammed menestyi kauppiaana ja teki hyvää voittoa Khadijalle. Myöhemmin Khadija ehdottia naimakauppaa hänelle ja he saivat neljä tytärtä ja kaksi poikaa.

Taustansa ansiosta Muhammed tutustui moniin eri uskontoihin. Hän tunsi tietysti oman klaaninsa pakanalliset rituaalit, joista monet päätyivät myöhemmin islamiin.

Mekassa oli myös jonkin verran juutalaisia ja Muhammedin serkun vaimo oli kristitty. Koska useimpia uskontoja ei oltu kirjoitettu ylös, ei ollut tavatonta, että ihmisillä oli oma versionsa uskonnostaan, tai että he aloittivat kokonaan uudenlaiset palvontamenot.

Ollaksesi muslimi sinun täytyy hyväksyä Muhammed täydellisenä ihmisenä. Hänen elämänsä on esimerkkinä kaikille muslimeille ja heidän täytyy jäljitellä häntä kaikin mahdollisin tavoin. Tietenkään kaikki muslimit eivät ole tässä kovin menestyksellisiä, mutta muslimin hurskautta arvioidaan sen mukaan, miten tarkasti hän noudattaa Muhammedin esimerkkiä ja opetuksia. Tätä ei aseteta islamissa kyseenalaiseksi ja siksi on tärkeää tuntea Muhammedin tarina. Muhammedin elämäntavalle on jopa oma nimensä, joka on "Sunna."

 

 

Kirjallisuusviitteitä:

Tämän materiaalin alkuperäinen lähde on kirja nimeltä Sirat Rasul Allah (Allahin profeetan tarina) tai lyhyemmin Sira ja sen on kirjoittanut Ibn Ishaq, joka on kaikkien aikojen kunnioitetuin ja arvovaltaisin islaminoppinut. Työ on valmistunut sata vuotta Muhammedin kuoleman jälkeen (ollen vanhin säilynyt kertomus Muhammedin elämästä) ja se on kaikkein arvovaltaisin Muhammedin elämäkerta islamin opiskelijoille.

Kirjan käänsi englanniksi arabian kielen professori A. Guillaume useiden muiden professoreiden avustuksella nimellä "The Life of Muhammed" (Muhammedin elämä). Se on edelleen laajimmin sekä muslimien että ei-muslimien käyttämä englannin kielinen käännös.

Tästä täydellisestä käännöksestä on tehty myös yksinkertaistettu ja uudelleenjärjestetty käännös sellaisen järjestön kuin "The Centre for the Study of Political Islam" toimesta. He ovat myös lisänneet materiaaleja toisista arvovaltaisista lähteistä lisätäkseen ymmärrettävyyttä ja antaakseen kontekstin tarinoille, jotka aikaisemmin vaativat  avautuakseen valtavan määrän opiskelua.

Heidän kirjansa nimi on "Muhammed and the Unbelievers" (Muhammed ja uskottomat). Suurin osa lainauksista on otettu tästä kirjasta (jossa on viittaukset Siraan alkuperäisillä referenssinumeroilla).

Muhammedin tarina on suomennos Harry Richardsonin kirjasta The Story of Muhammed 

http://thestoryofmohammed.blogspot.com.au/

 

 

Muhammad oli islamin uskonnon profeetta. Islamin opin mukaan on olemassa ainoastaan yksi Jumala, jonka lopullisen ja täydellisen ilmoituksen profeetta Muhammad välitti ihmiskunnalle.

 

Vuodesta 610 alkaen Muhammad sai ilmestyksiä, joista koottiin hänen kuolemansa jälkeen Koraani. Muhammad saarnasi islaminuskoa aluksi Mekassa, mutta vuonna 622 hän siirtyi läheiseen Medinan kaupunkiin.

 

Medinassa Muhammadista tuli niin uskonnollinen, sotilaallinen kuin poliittinenkin johtaja. Monivuotinen sota Mekkaa vastaan päättyi kaupungin valloitukseen vuonna 630. Muhammad kuoli Medinassa vuonna 632. 

 

lähde: Wikipedia

http://fi.wikipedia.org/wiki/Muhammad

Muhammedin elämä vuosilukuina

570 - syntyy Mekassa

576 - jää orvoksi äidin kuollessa

595 - solmii avioliiton Khadijan, rikkaan lesken kanssa

610 - saa ensimmäiset ilmestyksensä enkeli Gabrielilta

619 - suojelijana toiminut setä kuolee

622 - pakenee Mekasta Medinaan (Hijra)

623 - määrää ryöstöretkiä Mekan karavaaneja vastaan

624 - Badrin taistelu

624 - karkottaa Qainuqan juutalaisheimon Medinasta

624 - surmauttaa Ka'b al-Ashrafin

625 - Uhudin taistelu

625 - karkottaa Nadirin juutalaiset

627 - vallihaudan taistelu

627 - Quraizan verilöyly

628 - Hudaibijan rauhansopimus Mekan kanssa

628 - Khaibarin juutalaisten hävitys ja alistaminen

629 - ensimmäinen sotaretki kristittyjä vastaan Mutassa

630 - valloittaa Mekan yllätyshyökkäyksellä

631 - toinen sotaretki kristittyjä vastaan Tabukissa

632 - kuolema

 

bottom of page